top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαIORDANIS PAPAZIS

Γνωριμία με τον Μάικλ Κόνελι.


Ο Μάικλ Κόνελι είναι Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας θρίλερ. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 40 διαφορετικές γλώσσες και ήταν πρόεδρος των Συγγραφέων Μυστηρίου της Αμερικής από το 2003 έως το 2004.

Το έργο του συγγραφέα επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη λογοτεχνική μορφή του ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου. Από το 1992 ο Κόνελι ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τις ειδήσεις και, εκμεταλλευόμενος τη δημοσιογραφική του εμπειρία, μελετούσε στενά το έργο της αστυνομίας και την ανάπτυξη των ερευνών. Τα περισσότερα από τα βιβλία του αφορούν τις έρευνες του Ιερώνυμου Μπός, ντετέκτιβ της αστυνομίας του Λος Άντζελες, του οποίου το όνομα είναι ίδιο με τον διάσημο ολλανδό ζωγράφο, από τον οποίο η μητέρα του ντετέκτιβ είχε γοητευτεί. Ακόμα και σύμφωνα με τον ίδιο τον Κόνελι, ο Μπος έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον ίδιο τον συγγραφέα. Με την πάροδο των χρόνων και την κυκλοφορία νέων μυθιστορημάτων, ο ντετέκτιβ πρέπει συχνά να αντιμετωπίσει την εχθρότητα που υπάρχει στο ίδιο το τμήμα του: μόλις συνταξιοδοτηθεί, θα εργαστεί σε πολλές περιπτώσεις ως ιδιωτικός ντετέκτιβ και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο Τμήμα για να λύσει τις λεγόμενες άλυτες υποθέσεις.

Πέρα από τα αφηγηματικά στερεότυπα του hard-boiled, ο Κόνελι είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να αναδείξει την ψυχολογική εξέλιξη του πρωταγωνιστή του. Τα περισσότερα βιβλία του Κόνελι τοποθετούνται στο Λος Άντζελες.

Ακολουθεί η παρουσίαση τριών μυθιστορημάτων για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει τον κόσμο του Ιερώνυμου Μπος

(2013) Η Άλλη Πλευρά Του Νόμου, Bell, μετάφραση: Έφη Τσιρώνη

Μίκι Χόλερ ως τώρα ήταν πάντα συνήγορος υπεράσπισης. Δεν περίμενε ποτέ ότι θα μπορούσε να βρεθεί στην απέναντι πλευρά, στο στρατόπεδο των κατηγόρων. Ώσπου ο Τζέισον Τζέσαπ, καταδικασμένος εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια για το φόνο ενός μικρού κοριτσιού, καταφέρνει να κερδίσει επανάληψη της δίκης του. Κι ο Χόλερ, σίγουρος για την ενοχή του Τζέσαπ, δέχεται για μία φορά το ρόλο του εισαγγελέα, υπό τον όρο να έχει βοηθό του την αντεισαγγελέα Μάγκι Μακφέρσον και ο ντετέκτιβ που θα ερευνήσει ξανά την υπόθεση να είναι ο Χάρι Μπος.


Όμως σ αυτή την ιστορία διακυβεύονται πολλά –καριέρες, υπολήψεις, πολιτικές φιλοδοξίες– και ο Χόλερ με τη Μακφέρσον έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν έναν συνήγορο-βεντέτα, που παίζει καλά το παιχνίδι των μίντια. Στο μεταξύ, ο Μπος αναζητά την αυτόπτη μάρτυρα που ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στην πρώτη δίκη του Τζέσαπ, της οποίας τα ίχνη έχουν χαθεί από καιρό. Και ο Τζέσαπ, προσωρινά αποφυλακισμένος, περνά τις μέρες του ποζάροντας για τον αδηφάγο Τύπο. Αλλά αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Χόλερ και τον Μπος είναι το πώς περνά τις νύχτες του. Γιατί φοβούνται ότι αυτός ο δολοφόνος ίσως να βρίσκεται μόλις στην αρχή της σταδιοδρομίας του…


(2015) Το μαύρο κουτί, Bell, μετάφραση: Έφη Τσιρώνη


Κάθε σφαίρα κρύβει μια ιστορία…

Μάιος του 1992. Το Λος Aντζελες φλέγεται. Στους δρόμους επικρατεί το χάος και η πόλη βυθίζεται στη βία. Μια νεαρή φωτορεπόρτερ δολοφονείται κατά τη διάρκεια των ταραχών και ο Χάρι Μπος καλείται να ερευνήσει αρχικά το φόνο. Στη συνέχεια, όμως, η υπόθεση παραπέμπεται στην ειδική ομάδα αντιμετώπισης εγκλημάτων, χωρίς τελικά να διαλευκανθεί ποτέ.


Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Μπος συνδέει τη σφαίρα από ένα πρόσφατο έγκλημα με τη δολοφονία εκείνη της δημοσιογράφου. Τώρα, η βαλλιστική ταυτοποίηση υποδεικνύει ότι ο θάνατός της δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό βίας, αλλά κάτι πολύ πιο προσωπικό, συνδεδεμένο με μια καλά κρυμμένη πλεκτάνη.


Σαν ερευνητής που χτενίζει τα συντρίμμια σε συντριβή αεροσκάφους, ο Μπος ψάχνει για το «μαύρο κουτί»: ένα τεκμήριο που θα τον κατευθύνει στη λύση. Αυτή τη φορά, είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει στο δολοφόνο να ξεφύγει. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιστρέψει στις πιο σκοτεινές μέρες της πόλης που αγαπά…


(2019) Οι δύο όψεις της αλήθειας, Διόπτρα, Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου



Το παρελθόν επιστρέφει για τον Χάρι Μπος…

Ο Χάρι Μπος αναλαμβάνει παλιές ξεχασμένες υποθέσεις, βοηθώντας το υποστελεχωμένο αστυνομικό τμήμα του Σαν Φερνάντο. Όταν θα λάβουν μια κλήση που αφορά έναν διπλό φόνο σε φαρμακείο της περιοχής, ο Μπος είναι ο μόνος έμπειρος ντετέκτιβ στον τόπο του εγκλήματος.


Όμως η πείρα του κουβαλά μαζί της φαντάσματα παλιών ξεχασμένων εγκλημάτων. Ένας θανατοποινίτης ισχυρίζεται ότι ο Μπος τον παγίδευσε και πως νέες αναλύσεις DNA το αποδεικνύουν.


Οι ερευνητές του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες επαληθεύουν τους ισχυρισμούς του θανατοποινίτη, αφήνοντας τον Μπος μόνο του να καθαρίσει το όνομά του και παράλληλα να κρατήσει έναν σαδιστή δολοφόνο στη φυλακή. Μόνο έναν άνθρωπο εμπιστεύεται να τον βοηθήσει, τον Μίκι Χόλερ.


Καθώς οι δύο υποθέσεις περιπλέκονται, ο Μπος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η αλήθεια έχει δύο όψεις· εκείνη που δεν πεθαίνει κι εκείνη που σκοτώνει.


bottom of page